Saturday, 24 November 2012

Puding Jagung Ibu

** Resepi nie amik kat calon mak mertua**
 
Bahan2..:-
1. Tepung birds custard ( 300g )
2. Jagung tin ayam brand cream style ( 1 tin )
3. Santan ( 1 biji kelapa ) jadikan 9 mug
4. Minyak masak ( 1 sudu besar )
5. Gula secukup rasa
6. Garam secubit
7. Daun pandan ( 2 helai )

Cara2..:-
1. Bancuh tepung dengan santan ckit.. jangan bancuh dengan 9 mug plak.. gune santan agak blh cairkn tepung 2 je..haha 
2. Masukkn santan, gula,garam dan daun pandan dalam periuk..
3. Didihkan bahan2 (cara no 2) sampai gula larut dengan menggunakan api sederhana..(p/s :- rasa dlu manis die ok ke x..)
4. Bila gula dah cair, masukkan campuran tepung (cara no 1), jagung tin dan minyak masak..
5. Kacau sehingga rata dengan menggunakan api yg kecik selama 1 jam..
6. Dah sejam, tuang dalam bekas, sejukkan, lepas 2 mkn smpai kenyang..haha.. 

Selamat mencuba..
Daripada : Chef Sapuan..haha..(nk bangga ckit)
 
Setelah Mencuba :
 
Nie la hasilnye... hasil percubaan untuk kali kedua..baru jadi cam ni..
 
Yang petama kali buat jadi keras ya Rabbi...nak makan pon x lalu..

 
 


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.